Besparen op uw energierekening dat is natuurlijk mooi! Maar we kunnen ons voorstellen dat voor u nog niet alle vragen beantwoord zijn! Onderstaand kunt de meest gestelde vragen terug lezen! Mochten er na het lezen nog vragen zijn, stel dan een vraag via onze chat!

Veel gestelde vragen Staat uw vraag er niet tussen, stel hem via de chat.

 • Wat houdt zakelijke energie in?

  Zakelijke energie is in principe hetzelfde als gewone energie. Het wordt zakelijke energie genoemd wanneer de energie wordt geleverd aan een pand met een zakelijke functie. Hieronder verstaan we bijvoorbeeld kantoorgebouwen, horeca, winkels, sportscholen en ZZP’ers die vanuit huis werken. Kortom, wanneer er energie wordt geleverd met een werkgerelateerd doel is een zakelijk energiecontract mogelijk. Wat is dan precies het verschil tussen een zakelijk energiecontract en een particulier energie contract?

  Het verschil tussen deze contracten ligt in het energieverbruik. Bij een zakelijk energiecontract kunt u meer verbruiken: als zakelijk kleinverbruiker beschikt u over een stroomaansluiting van maximaal 3 keer 80 Ampère. Als particulier is dit ongeveer 3 keer 25 Ampère. De kosten kunnen dan ook erg verschillen. Hoe meer Ampère, hoe hoger de netbeheerkosten. Voor grootgebruikers gelden vaak aparte contracten. Hierbij wordt dan het maandelijks tarief afgeleid van het daadwerkelijke gebruik.

 • Is een zakelijk of particulier energiecontract geschikt voor mij?

  Als zakelijk grootgebruiker is het waarschijnlijk in alle gevallen voordeliger om te kiezen voor een zakelijk energiecontract. Hoe zit dit met kleinverbruikers, zoals ZZP’ers die vanuit huis werken? Voor deze groep is het belangrijk om de verschillende contracten met elkaar te vergelijken. Het is voor kleinverbruikers namelijk niet altijd goedkoper om te kiezen voor een zakelijk energiecontract. Gebruikt u thuis vooral uw laptop? Dan volstaat vaak een particulier energiecontract. Toch zien we vaak dat zakelijke energiecontracten andere voordelen hebben. Zo kunt u met een zakelijk energiecontract de BTW van de energiekosten aftrekken.

  Het is dus zeker voor kleinverbruikers niet altijd even duidelijk wat voor soort contract het voordeligst is. Het is daarom belangrijk om goed (online) advies in te winnen. Door verschillende contracten met elkaar te vergelijken kunt u tot een goede keus komen.

 • Is een eenmanszaak in staat om een zakelijk energiecontract af te sluiten?

  Jazeker! Ook als eenmanszaak is het mogelijk om een zakelijk contract af te sluiten. Het gaat immers om werkgerelateerd verbruik. Hieronder vindt u meer uitleg over de voordelen en voorwaarden van zakelijke energie met betrekking tot een eenmanszaak.

  Voordelen
  Een van de grootste voordelen van een zakelijk energiecontract voor een eenmanszaak zijn de scherpe energietarieven. Wanneer uw KvK-inschrijving op uw thuisadres staat is het zelfs mogelijk om deze tarieven te hanteren voor energie die u privé verbruikt.
  Eveneens is het mogelijk om de energie die u zakelijk verbruikt af te trekken van de belasting. Hier zitten wel enkele voorwaarden aan. U kunt hier meer informatie over krijgen bij uw accountant.

  Voorwaarden
  Over het algemeen wijken de voorwaarden van een zakelijk energiecontract niet veel af van een regulier energiecontract. Zo komt het opzegtermijn vaak overeen. Om onverwachtse moeilijkheden te voorkomen is het toch verstandig om het contract goed door te lopen voor u dit tekent.

 • Waarom zou ik niet met een MKB collectief samenwerken?

  Op het eerste gezicht lijkt een MKB collectief voordelig. Het scheelt veel in prijs, dus waarom niet? De reden dat wij een MKB collectief afraden is dat de contractvoorwaarden vaak onvoordelig zijn. Waarschijnlijk zit u jaren vast aan zo’n contract. Dit heeft bijvoorbeeld als gevolg dat u niet uit het bedrijfspand zou kunnen als u dat zou willen. Op lange termijn kan zo’n MKB collectief dus onvoordelig uitpakken. Denk hier goed over na!

 • Ben ik grootzakelijk of kleinzakelijk?

  Soms is het niet helemaal duidelijk of u grootzakelijk of kleinzakelijk bent. Daarom hebben we hieronder de kenmerken op een rij gezet.


  Grootzakelijk

  • Uw aansluiting is tenminste 3 keer 80 Ampère (100.000 KwH). In geval van een gasaansluiting zou deze groter zijn dan G40 (40 m3/uur);
  • U betaalt elke maand voor de energie die u verbruikt heeft;
  • U ontvangt twee aparte facturen voor zowel het energieverbruik als het netbeheer.


  Kleinzakelijk (o.a. MKB en ZZP-er)

  • Uw aansluiting is maximaal 3 keer 80 Ampère (100.000 KwH). In geval van een gasaansluiting zou deze kleiner zijn dan G40 (40 m3/uur);
  • U betaalt per maand een voorschot van de energie en krijgt ieder jaar een afrekening;
  • U krijgt één factuur voor zowel levering als het energieverbruik zelf.


 • Is een stilzwijgende verlenging van mijn energiecontract toegestaan?

  Mits dit energiecontract daarbij wordt omgezet naar een energiecontract voor onbepaalde tijd, is dit toegestaan. Dit houdt in dat het contract geen einddatum heeft. Wanneer u dit contract zou willen opzeggen geldt er een opzegtermijn van maximaal 30 dagen. De energieleverancier mag na deze verlenging geen opzegvergoeding vragen wanneer u wilt overstappen.

 • Wanneer geldt het dag- of nachttarief?

  Heeft u een dubbele meter? Dan geldt voor u afwisselend het dagtarief (piektarief, hoogtarief) en nachttarief (daltarief, laagtarief). Het is niet precies te zeggen wanneer de beide tarieven gelden. De lokale netbeheerder bepaald namelijk deze tijdstippen. Het kan dus per regio verschillen wanneer beide tarieven ingaan. Om u toch een idee te geven van de geldende tarieven vindt u hieronder een globaal overzicht.

  Nachttarief
  Op zowel feestdagen en in het weekend geldt het nachttarief. Op werkdagen tussen 11 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends geldt eveneens het nachttarief.

  Dagtarief
  Werkdagen tussen 7 uur ’s ochtends en 11 uur ’s avonds worden onder het dagtarief gerekend.

  Leiden, Limburg en Noord-Brabant

  Limburg en Noord-Brabant vormen uitzonderingen op deze regels. In deze provincies gaat het nachttarief al in vanaf 9 uur ’s avonds. Dit geldt ook voor een aantal gemeenten rondom Leiden.